Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele wieków następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, aby zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga gigantycznego trudu. zawód barista Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film